Zupa gulaszowa po węgiersku

zupa gulaszowa po węgierskuPyszna, wyborna, wprost rozpływająca się w ustach. To właśnie jest nasza ulubiona potrawa, czyli zupa gulaszowa, która w węgierskim stylu gości na stołach nie tylko Węgrów, ale także Polaków, którzy dumnie ją jedzą i napawają się jej smakiem. Ale uwaga, przegotowanie dobrej zupy gulaszowej wymaga czasu, wytrwałości i skupienia. Nic więc dziwnego, że ta potrawa w świadku kulinarnym nie uchodzi za łatwą w przygotowaniu. Uchodzi natomiast za pyszną, niepowtarzalną i sycącą. Często zastępuje dania główne, spełnia się w roli przystawki lub dopełnienia do obiadu.

Zobaczmy, jak wygląda przepis na zupę gulaszową w tradycyjnym ujęciu. Uprzedzamy i pragniemy poinformować, że przepis testowaliśmy wielokrotnie, zatem publikujemy tu jego sprawdzoną i naszym zdaniem najlepszą wersję – wystarczy zastosować się do porad, aby cieszyć się nieziemskim smakiem.

Potrzebne nam będą:

  • 2 sporych rozmiarów cebule
  • około 2 litry wody
  • po 2 łyżki majeranku i kminku
  • słodka i ostra papryka w formie przyprawy
  • szczypta soli i pieprzu
  • około 400 gramów mięsa wołowego
  • 4-6 ziemniaków
  • 2 zielone papryki
  • 1 puszka pomidorów

A oto zupa gulaszowa przepis:

  • Na początku kroimy cebulę w kostkę. Tak posiekane warzywo wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, uzyskując złoty kolor. Kroimy w kostkę mięso i dodajemy razem z cebulą do garnka.
  • Dodajemy przyprawy, czyli kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusimy składniki przez około 20-25 minut, dolewając systematycznie ciepłej wody.
  • Teraz przyszedł czas na paprykę, którą kroimy w kostkę (nie za drobną). Tak posiekany składnik wrzucamy do garnka. Gotujemy przez blisko 30 minut.
  • Po minięciu pół godziny, w garnku muszą znaleźć się obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory z puszki (odcedzone). Gotujemy aż ziemniaki i reszta składników zmiękną. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
  • Potrawę najlepiej podawać z dodatkiem świeżego pieczywa.

 

Tak oto wygląda zupa gulaszowa po węgiersku, pyszne danie, które warto podać podczas rodzinnego obiadu lub jako smakowitą i sycącą przekąskę. Pragniemy doda, że węgierska zupa gulaszowa to nie polska potrawa, jak nazwa wskazuje – zupa wywodzi się z Węgier. Trzeba przyznać, że te kulinarny smakołyk udał się naszym nieco dalszym sąsiadom.

 

Oceń
Nazwa przepisy
Zupa gulaszowa po węgiersku
Published on :
Przygotowanie
Średnia ocena
5 Based on 10 Review(s)